Vetten
Het klinkt misschien vreemd, maar ook vetten behoren tot de noodzakelijke voedingsstoffen. Wel is het van belang dat je let op de aard en hoeveelheid van de vetten die je opneemt.
Functies
De bekendste functies van vetten zijn:
- Energiereserve in ons lichaam: wanneer onze koolhydraten opgebruikt zijn, kunnen we uit onze vetreserve de nodige energie halen om de resterende tijd tot onze volgende maaltijd te overbruggen.
- Bescherming en isolatie: de vetlaag fungeert als stootkussen om onze beenderen en organen te beschermen en zorgt er tegelijkertijd voor dat ons lichaam niet te snel afkoelt wanneer het buiten koud is.
Verder hebben bepaalde vetzuren ook andere functies: bevorderen van de groei en de huid, bevorderen van de bloeddoorstroming in de hersenen, bouwstenen van weefsels, stimuleren van ontwikkeling en functie van de hersenen, behoud van een normaal gezichtsvermogen, bijdragen tot visuele ontwikkeling, zorgen voor het normaal functioneren van het hart, ...
Zelfs sommige hormonen en vitaminen behoren tot de groep van de vetten.
Relatie met de gezondheid
Een hoge vetinname leidt tot overgewicht, obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Echter zijn het niet alleen de vetzuren die hier een rol in spelen, maar de combinatie met koolhydraten, alcohol, zout en andere fouten in de voeding.
De essentiële vetzuren mogen zeker niet ontbreken in onze voeding. Enkele voorbeelden:
- Linolzuur (omega 6) heeft een gunstig effect op de groei en de huid. Een tekort aan linol kan dus aanleiding geven tot een droge, schilferige huid en bij zuigelingen resulteert dit ook in groeistoornissen. Bovendien verlaagt linolzuur de slechte cholesterol (LDL).
- Omega-3 werkt ontstekingsremmend, verlaagt de hartslag en het risico op plotse dood door bijvoorbeeld hartstilstand.
Een goede verhouding omega3/omega-6 helpt beroerte, depressie, metabool syndroom, hartritmestoornissen, ADHD, ... voorkomen.
Aanbevelingen
- Beperk de totale vetinname: matig smeer- en bereidingsvetten, kiest eventueel voor light margarine of dressing, geef de voorkeur aan magere melk en zuivelproducten en mager vlees en vleeswaren, matig vetrijke snacks en tussendoortjes, ...
- Beperk verzadigde vetten: kies voor voedingsmiddelen met een laag vetgehalte (zuivel, vlees, ...), vermijd frituren en vermijd harde vetten (= vetten met een hoge smeltgraad).
- Essentiële vetzuren: varieer in oliesoorten, kies voor voedingsmiddelen die deze vetzuren bevatten, zet meermaals per week vis op het menu.
- Beperk transvetzuren: matig bakkerijproducten en vetrijke snacks.
- Matig je alcoholgebruik.
- Eet vaker vegetarisch.
- Raadpleeg een orthomoleculaire arts of therapeut als je gebruikmaakt van voedingssupplementen met omega-3.