Gezond eetpatroon - zondigen

04-06-2021

Moet je jezelf al het lekkers ontzeggen? Natuurlijk niet! Als je een hele week gezond en evenwichtig hebt gegeten, mag je de laatste dag van de week gerust een keertje zondigen. Voor de meeste mensen zou de zondag daar ideaal voor zijn. Dat is meestal de "rustdag", een "gezinsdag". Past dit niet in jouw schema, dan laat je toch je week denkbeeldig op een andere dag beginnen en eet je bijvoorbeeld van donderdag tot dinsdag gezond en evenwichtig om op woensdag te "zondigen".

Wat verstaan we onder zondigen?

Iedereen weet dat frieten en pannenkoeken niet gezond zijn, maar wel lekker. "Zondigen" klinkt misschien wat negatief, maar zie het eerder als een "beloning" voor de hele week op je eten te letten.

Voor je dagje "zondigen" kies je dus dingen waar je echt zin in hebt, zonder te letten op calorieën, samenstelling of wat dan ook. Dit heb je verdiend na een week opletten, dus voel je er zeker niet schuldig over.

MAAR: dit is een beloning voor een hele week gezond en evenwichtig eten. Heb je je doorheen de week laten gaan en niet goed opgelet, dan heb je je dagje zondigen niet verdiend!

Voorbeelden van "zoete zondes":

  • Pannenkoeken
  • Frieten
  • Croissants/koffiekoeken
  • Fastfood (pizza, hamburgers, ...)
  • Taart/gebak
  • Snoep/chips

Moeilijk om een week te wachten?

Vind je het moeilijk om een week lang zonder "lekkers" door te komen? Dat is vooral bij kinderen het geval, of bij mensen die nooit op hun eten hebben gelet en er nu pas mee starten, en dat is ook begrijpelijk. Als je erin geslaagd bent om de hele dag gezond te eten, kun je jezelf (of je kind) aan het einde van de dag "belonen" met een handjevol noten, een klein snoepje of koekje of een klein beetje (handjevol) chips na het avondeten.

Kortom: zorg dat het "lekkers" een beloning is voor je inzet, dan hoef je je er ook niet schuldig om te voelen.

Beweging

Zorg er wel voor dat je op de dag dat je zondigt ook voldoende beweegt om de opgenomen energie te verbranden, zodat je "lekkere kilootjes" niet blijven hangen. Drink hierbij voldoende water, want water helpt o.a. bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Maak bijvoorbeeld een stevige wandeling samen met het gezin. Dan heb je meteen wat "quality time" en gezonde buitenlucht. Of ga samen een namiddagje zwemmen. Blijf daarbij niet op de weide of het strand liggen zonnen, maar ga effectief zwemmen. Het is namelijk de beweging die je nodig hebt ;-)