Gezond eetpatroon - tijdstippen van de maaltijden

02-07-2021

De tijdstippen van de maaltijden zijn erg afhankelijk van je dagindeling. Wat wel belangrijk is: probeer altijd ongeveer op dezelfde tijdstippen te eten. Je zal dus zelf aan de hand van je dagindeling een patroon moeten zoeken voor jouw maaltijden.

Ontbijt

Uiteraard ontbijt je 's ochtends wanneer je opstaat. Om regelmaat in je leven te brengen, zorg je er best voor dat je alle dagen op hetzelfde uur opstaat. Veel mensen kijken ernaar uit om in het weekend uit te slapen. Probeer echter niet meer dan een uur later op te staan dan anders om te voorkomen dat je lichaam de structuur verliest.

Sta je bijvoorbeeld de hele week om 7u op, zorg er dan voor dat je in het weekend tussen 7u en 8u opstaat. Je lichaam wordt dit na een tijdje gewoon en je zal vanzelf wakker worden op het gebruikelijke tijdstip en je ook uitgerust voelen, want je lichaam is hierop ingesteld.

Bovendien ga je dan automatisch alle dagen rond hetzelfde tijdstip ontbijten. Ook dit wordt "routine" voor je lichaam en je krijgt automatisch honger rond je ontbijttijd.

Tussendoortje voormiddag

Het tussendoortje van de voormiddag plan je best midden tussen je ontbijt en je middagmaal. Heb jij bijvoorbeeld om 8u ontbeten en ga je om 12u aan je middagmaal beginnen, dan eet je omstreeks 10u je tussendoortje. Het komt niet aan op een kwartiertje, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een uur na je ontbijt al aan je tussendoortje begint. Dan ga je namelijk te vroeg opnieuw honger krijgen en kom je in de verleiding om een extra tussendoortje te eten in de voormiddag. Als je je tussendoortje te laat eet, dus te kort voor je middagmaal, zal je bij het middagmaal niet voldoende eetlust hebben en dus niet kunnen genieten van je middagmaal. Bovendien ga je misschien zelfs je middagmaal niet op krijgen, waardoor je niet de nodige energie opneemt om de namiddag door te komen.

Middagmaal

Nuttig je middagmaal altijd rond hetzelfde tijdstip. Meestal lukt dit wel: lunchpauze op het werk of op school is meestal een vast tijdstip. Natuurlijk zijn er mensen die in wisselende shiften werken of die omwille van vergaderingen of verplaatsingen niet altijd op hetzelfde moment pauze kunnen nemen. Maar probeer er toch rekening mee te houden dat je zo weinig mogelijk afwijkt van je patroon.

Vermijd ook dat je vergadert of voortwerkt terwijl je eet. Ontspan je tijdens het eten. Geniet van je maaltijd en laat je lichaam zich concentreren op het "metabolisme" (= stofwisseling; het omzetten van calorieën naar energie voor je lichaam).

Tip voor op het werk: als het weer het toelaat, kan je eventueel buiten "picknicken". Vermijd vooral eten aan je bureau. Zo voorkom je dat een collega je alsnog aanspreekt over het werk, of dat je alsnog de telefoon opneemt of een mail beantwoordt.

Tussendoortje namiddag

Ook hier probeer je je tussendoortje te nuttigen precies tussen je middag- en avondmaal, net zoals het tussendoortje in de voormiddag.

Tip voor lange overbruggingsperiode: zit er veel tijd tussen je middag- en avondmaal (of tussen je ontbijt en middagmaal), dan kun je je tussendoortje opsplitsen. Opgelet! Het is niet de bedoeling dat je 2 tussendoortjes gaat nuttigen. Je gaat gewoon je portie van je tussendoortje in twee delen. Kies je bijvoorbeeld voor fruit als tussendoortje, dan ga je niet 2 stukken fruit eten, maar verdeel je je stuk fruit in de helft om er 2 keer van te kunnen eten.

Avondmaal

Hier is het vooral van belang dat je niet te laat eet. Zorg ervoor dat je lichaam na het avondmaal nog minstens 2 uur de tijd heeft om het eten te verwerken alvorens je gaat slapen. Probeer hierbij nog wat te bewegen - dat hoeft niet noodzakelijk intensief te zijn, gewoon rondlopen in huis is al voldoende - om de opgenomen energie te verbruiken.

Ook hier geldt de regel: probeer zoveel mogelijk op een vast tijdstip te eten en op een vast tijdstip te gaan slapen. Zo wordt je lichaam gewoon aan het ritme. Je krijgt honger op het juiste moment, je wordt moe op het juiste moment, je valt makkelijker in slaap met een betere nachtrust waardoor je uitgerust ontwaakt.

Net als bij het opstaan kun je ook hier best in de weekends niet meer dan een uur later gaan slapen de rest van de week om zo weinig mogelijk af te wijken van je slaappatroon.