Gezond eetpatroon - drinken
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. We moeten dus veel drinken ter compensatie van de vochtverliezen:
Zweet
Tijdens het zweten, verliezen we water langs de poriën van onze huid.
Wanneer ons lichaam opwarmt (warme omgevingstemperaturen, sporten, ...), gaan we zweten. Het zweet verdampt op onze huid, wat warmte aan ons lichaam onttrekt. We zweten dus om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.
Bovendien komt bij het zweten ook vuil mee uit onze poriën. Daarom is het belangrijk dat we ons wassen na het zweten. Zo verwijderen we het vuile zweetvocht van onze huid.
Urine
Onze nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen uit ons lichaam worden afgevoerd via de urine. Dit is vooral veel water waarin de afvalstoffen worden afgevoerd. Hoe meer water je drinkt, hoe vaker je naar het toilet gaat en hoe sneller de afvalstoffen dus het lichaam verlaten.
Tip: aan de kleur van je urine kan je zien of je voldoende water drinkt om je lichaam te kunnen zuiveren. Heef je urine een donkere kleur, dan betekent dit dat de concentratie aan afvalstoffen hoog is en dat je dus eigenlijk te weinig drinkt.
Weetje: ook bij ontlasting verliezen we vocht.
Adem
Iedereen kent het wel: uitademen op een raam om dan in de "wasem" een tekening te maken. De "wasem" die verschijnt op het raam is het vocht in onze adem. Dat betekent dat telkens we uitademen, ons lichaam ook vocht verliest.
Hoeveel water heb ik nodig?
Ons lichaam heeft water nodig voor het verteren van voedsel, het transporteren van voedings- en afvalstoffen in ons lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur.
Een volwassen persoon in gezonde toestand heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Dit water haal je voornamelijk uit drank en voeding. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en dat je dit ook aanpast aan je voeding:
- Eet je veel zout en/of vet, drink dan wat meer water.
- Eet je zoutarm, hou je dan aan de aanbevolen hoeveelheid en ga zeker niet overdreven veel drinken.
Te weinig vocht
Hoe meer vocht we verliezen, hoe meer we moeten aanvullen. Wanneer je dus extreem veel zweet (langere of intensievere inspanningen, extreem warme omgevingstemperaturen) of wanneer je bijvoorbeeld diarree hebt en daardoor veel meer vocht verliest dan normaal via je ontlasting, zal je ook meer moeten drinken om de grotere verliezen weer goed te maken.
Heeft je lichaam te weinig vocht, dan kan uitdroging optreden wanneer dit tekort te lang aanhoudt. Er treden uitdrogingsverschijnselen op, zoals:
- Dorst
- Sufheid
- Zwakte
- Verwardheid
- Minder zweten
- Minder plassen
- Verminderde huidelasticiteit
- Flauwvallen door lage bloeddruk
Te veel vocht
Een overmaat aan vocht kan tot een te laag zoutgehalte in het bloed leiden, een mogelijke oorzaak van hartritmestoornissen. Echter komt dit maar zeer zelden voor, bij extreem veel drinken in een te korte tijd. Onze nieren kunnen zo'n 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.
Wat drink ik om mijn vochtgehalte op peil te houden?
Water is natuurlijk het beste. Koffie en thee zonder melk en suiker zijn ook zeer goede bronnen van vocht.
Natuurlijk kan je ook andere niet-alcoholische dranken nuttigen om je vochtgehalte aan te vullen, maar houd er rekening mee dat deze eerst nog door je lichaam verwerkt moeten worden alvorens ze als lichaamsvocht gebruikt kunnen worden. Bovendien krijg je bij bijvoorbeeld suikerhoudende dranken of dranken met kunstmatige additieven weer extra afvalstoffen waardoor een deel van het opgenomen vocht alweer nodig is om die afvalstoffen af te scheiden. Beperk je dus niet tot enkel frisdranken, maar drink daarbij ook water, thee, koffie of melk.
Wat met alcohol?
Door alcohol verlies je meer vocht dan je opneemt. Beperk dus je alcoholgebruik. Drink je toch graag eens een glaasje, zorg dan dat je voldoende water drinkt, zoals het spreekwoord "water bij de wijn".