Een gezonde geest in een gezond lichaam

01-02-2021

Coronakilo's

Wie zich goed voelt, ziet er ook goed uit. Maar hoe moet je je goed voelen in tijden als deze, waar je nagenoeg niet buiten kunt komen? Je zit vast in je bubbel, zelfs werken gebeurt meestal van thuis. We worden lui, gaan eten uit verveling, en ja hoor... daar komen de zogenaamde "Coronakilo's".

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet ver zoek, want zoals de naam het zelf al zegt is dit het gevolg van de Coronacrisis. Om onze eigen gezondheid te beschermen, moeten we thuis blijven: thuis werken, niet op bezoek gaan bij familie en vrienden, niet reizen, geen sporten in groepsverband... We zijn als het ware aan huis gekluisterd. En uit verveling gaan we ook nog eens meer eten, vooral snoepen eigenlijk.

Hoe pakken we dit aan?

Gezond eten en bewegen, natuurlijk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gezond eten beperkt zich niet enkel tot de keuze van de juiste voeding, dus wat je eet, maar dit moet ook worden gecombineerd met een geschikt voedingspatroon: hoeveel je eet, hoe vaak je eet, wanneer je eet, ... Dit heeft allemaal invloed op je lichaam en dus ook op je geest.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Doordat we weinig of niet buitenkomen, zitten we veel stil. We zitten aan onze computer om te werken, we zitten in de zetel om tv te kijken of te lezen, ... Een stevige wandeling na de lunch kan wonderen doen, al is het maar een half uurtje!

Tips

Denk eens even na over je voeding, je voedingspatroon en je levensstijl. Waar denk je dat jij aan moet werken?

- Eet je de verkeerde dingen?
- Kies je wel de juiste voeding maar eet je niet regelmatig of op de juiste tijdstippen? 

Zelfs als je veel beweegt, kan verkeerde voeding of een verkeerd voedingspatroon toch een negatief effect hebben op je lichaam. Omgekeerd kan het best zijn dat je heel gezond eet in een geschikt voedingspatroon, maar als je weinig of niet beweegt, bekom je daarmee ook niet het gewenste resultaat.

En je geest kan alleen maar gezond zijn als je lichaam gezond is. De hoogste tijd dus om eraan te werken!