Beweging

01-10-2021

Om gezond te blijven volstaat het niet om enkel op je eten te letten. Je moet je gezonde voeding combineren met voldoende beweging. De intensiteit van die beweging hangt af van je doel.

Hier gaan we ervan uit dat je gezond bent en gezond wilt blijven. Je doel is dus niet om iets te veranderen, maar wel om iets te behouden: je wilt je goed (blijven) voelen in je vel.

Zitten

Veel mensen zitten veel te lang stil. Vooral als je zittend werk hebt, is het moeilijk om te voorkomen dat je te lang stilzit. Maar op de lange termijn zullen de gevolgen van je sedentaire houding merkbaar worden: nek- en rugklachten, verzwakte spieren, weinig tot geen conditie, ...

Maak er een gewoonte van om nooit langer dan 1 uur ononderbroken stil te zitten. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone en die is vast wel uitgerust met een timerfunctie. Wanneer je gaat zitten, stel je deze timer in op max. 55 minuten. Wanneer je alarm afloopt, is het tijd om op te staan en even je benen te strekken. Ga wat te drinken halen, loop even naar buiten om een frisse neus te halen, wandel even naar een collega wat verderop om een praatje te maken, ... Of sta gewoon even op en doe wat stretchoefeningen als je je post niet kan verlaten.

Rechtstaan

Te lang stilstaan is ook erg belastend voor je nek, schouders, rug en knieën. Zorg ook hier dat je niet langer dan 1 uur stilstaat. Maak opnieuw gebruik van de timerfunctie om bij het alarm even te bewegen om je spieren en gewrichten los te maken. Als je je post niet kan verlaten, probeer dan, indien mogelijk, af te wisselen tussen zitten en staan en doe regelmatig stretchoefeningen.

Wat is gezond bewegen?

Mensen met een actieve job, denk bijvoorbeeld aan een poetsvrouw of een tuinman, zeggen vaak: "ik heb de hele dag al beweging". Maar: gezond bewegen = ontspannend bewegen. Geef nu toe: vind jij je werk ontspannend? Ik dacht het niet. Dus beweging tijdens het werk telt niet als gezonde beweging.

Wat doe je dan wel? Als je tijd hebt voor een sportieve hobby, dan is dat natuurlijk de ideale gezonde beweging. Echter is het voor heel wat mensen onmogelijk om aan te sluiten bij een sportclub of om op vaste momenten trainingssessies bij te wonen. Als je bijvoorbeeld wisselende werkuren hebt of regelmatig moet reizen voor je werk, geraak je er vaak niet en dan ga je na verloop van tijd ook je motivatie verliezen. Kies dan voor een activiteit die je helemaal zelf in de hand hebt:

  • neem een abonnement in een fitnesscenter in je buurt waar je kan gaan fitnessen wanneer het jou uitkomt
  • Ga wandelen, fietsen of joggen
  • Investeer in een fitnesstoestel voor bij je thuis (met een crosstrainer kan je bijvoorbeeld nagenoeg alle spieren in je lichaam in beweging houden)
  • Er bestaan heel wat apps en YouTube-video's die je helpen om thuis aan yoga of pilates te doen

Probeer dagelijks een half uur te voorzien voor ontspannende beweging. Dat lijkt misschien moeilijk in te passen in je drukke schema, maar je gaat je er echt wel beter door voelen, dus zeker doen!